1 april…

De Commodore 64

Lang geleden, in 1986, was de Commodore 64 de computer. Je kon er werkelijk van alles mee doen. Ik heb er indertijd talloze programma’s voor ontwikkeld en er tientallen artikelen en boeken over geschreven.

Die Commodore 64 had maar één nadeel: het geheugen. Dat was niet zo groot en het kon niet gemakkelijk worden uitgebreid. Bovendien was dat geheugen ontzettend duur. Maar toen gebeurde er iets bijzonders: twee scholieren meldden zich. Ze ontdekten dat je met een paar regels programmacode de bits in het geheugen verticaal kon zetten, waardoor er veel meer bits in het geheugen pasten. Het resultaat: vier keer zoveel geheugen, helemaal gratis!

Dit nieuws haalde natuurlijk de kranten: op 1 april verscheen er een artikel met de magische programmacode (en een interview met de twee geniale jongens, Rob Blaauboer en Marc Drost) in een groot aantal dagbladen in Nederland. De beer was los: iedereen kon zijn of haar computer gemakkelijk upgraden, met een paar regels code!

Zelfs de toenmalige directeur van Commodore meldde zich bij de redactie van het Haarlems Dagblad, de krant die de primeur had. Zijn technische dienst kon hem niet uitleggen hoe dit mogelijk was… kon hij snel met die jongens aan tafel?

Dat bleek niet nodig. De ‘magische programmacode’ om bits rechtop te zetten, was uiteraard een 1-april grap. Van ondergetekende om precies te zijn; ik moet nog steeds lachen als ik eraan terugdenk.

Ik bedacht die grap terwijl ik maandagavond 31 maart 1986, wat zat te drinken met een paar ‘Commodore 64’ vrienden: geniale jongen’ Rob en Haarlems Dagblad-journalist Wouter Hendrikse. Wouter vond het een leuke 1-april grap voor de krant, dus daar gingen we: ’s avonds programmeerde ik meteen de computercode (een hoop geflikker en daarna de tekst ‘Goedenavond – hebt u al op de kalender gekeken?’) en schreef ik het artikel. De volgende dag (dinsdag 1 april) werd er persfoto’s gemaakt van de ‘geniale jongens’, waarna het artikel in de krant kon, met een kop op de voorpagina: ‘Geniale jongens uit Haarlem doen revolutionaire uitvinding’. En Wouter besloot het artikel meteen door te plaatsen via het GPD (dat persbureau bestaat inmiddels niet meer), waardoor het op 1 april 196 in tientallen regionale dagbladen verscheen.

En toen was de beer los. Zo’n beetje iedereen trapte erin. Niet alleen de directeur van Commodore meldde zich: het regende abonnement-opzeggingen! Deze 1-april grap heeft het Haarlems Dagblad toentertijd ruim 100 abonnees gekost, maar we hebben wél gelachen 🙂

Als je je afvraagt waarom er geen 1-april grappen op de iOS Academie-website staan: ik heb een reputatie hoog te houden en ik heb nog steeds geen betere grap kunnen bedenken…