App maken

app maken

App maken – iets voor experts? Niet langer meer. Een app maken is, dankzij Nederlandstalige boeken, video’s en cursusmateriaal, binnen ieders bereik gekomen. Je eigen app ontwikkelen is leuk om te doen, leerzaam en kansrijk:

 • Kun je een app maken, dan komen er opeens tienduizenden vacatures binnen je bereik.
 • Een app maken voor bedrijven is een lucratieve bezigheid voor ZZP-ers; heel veel bedrijven zijn op zoek naar dienstverleners die hun kunnen helpen een app maken.
 • Niets is dankbaarder dan een app maken voor jezelf of voor bijvoorbeeld je vereniging of sportclub.
 • Wat dacht je ervan: je eigen app in de App Store, zodat anderen jouw app op hun iPhone altijd bij zich hebben!

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids. Leer je eerste echte app maken – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download

Een app bouwen was vroeger ingewikkeld, maar tegenwoordig leren steeds meer mensen het. Wil je leren hoe je een app maakt? Dat is een kwestie van vier stappen zetten. Voor de zekerheid: je leert het niet in een paar uurtjes, wat men je ook belooft. Maar… het wordt een stuk eenvoudiger als je weet welke stappen je moet zetten om je eigen apps te kunnen bouwen.

App maken: zo leer je het

Leren zelf een app maken betekent dat je VIER stappen wilt zetten, in de juiste volgorde (dus na elkaar en niet door elkaar heen!). Inderdaad: vier stappen, in de juiste volgorde. Begin niet aan de volgende stap voordat je de vorige hebt afgerond; heel veel cursisten lopen vast omdat ze aan de volgende stap beginnen terwijl ze nog niet klaar zijn met de vorige – zelf leren een app maken wordt dan een bron van frustraties. Dus: begin pas met stap 2 als je stap 1 hebt afgerond!

 1. Een app maken voor je iPhone en iPad doe je met Xcode. Xcode is een gratis app voor je Mac, waarmee je zelf apps kunt maken voor iPhone, iPad, MacOS, Apple TV en Apple Watch. Je kunt Xcode downloaden uit de Mac App Store. Inderdaad: je hebt een Mac nodig – er bestaat geen Windows-versie van Xcode.
 2. Je app programmeren doe je in Swift, de programmeertaal om apps te maken voor iOS en MacOS. Swift is een nieuwe programmeertaal en is niet moeilijk om te leren. Belangrijk is dat je ook hier weer de juiste volgorde aanhoudt. Als je Swift wilt leren en als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, doe dat dan in deze volgorde en wijk daar niet van af!
  1. Datatypes, variabelen en constanten
  2. Logische vergelijkingen (true en false)
  3. Lussen
  4. Functies
  5. Optionals
  6. Structs en Classes
  7. Enums
 3. Een app maken voor het Apple-platform betekent dat je je aan een paar belangrijke conventies wilt houden:
  • Protocollen
  • Delegatie
  • MVC
 4. Na de stappen 1 tot en met 3 ben je toe aan het echte werk: je app maken met de elementen uit UIKit, het framework waarmee je buttons, labels, sliders en al die andere app-onderdelen kunt maken.

Vier stappen dus, in deze volgorde. Ga per stap op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op de iOS Academie (www.iosacademie.nl), YouTube (ook de iOS Academie heeft daar een kanaal) en uiteraard op Google.

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids. In vijf stappen maak je je eerste echte app – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download