Apple developer worden: zo werkt het

Apple developer worden - zo werkt het

Apple developer worden was vroeger alleen weggelegd voor experts, mensen met jarenlange programmeerervaring. Tegenwoordig is dat niet meer zo – dankzij Nederlandstalige boeken, video’s en cursusmateriaal, kun jij nu ook Apple developer worden en je eigen apps in de App Store hebben staan!

De kansen

Apple developer worden is zowel leerzaam en kansrijk:

 • Apple developers zijn veelgevraagd als medewerker: er zijn tienduizenden vacatures voor mensen die apps kunnen maken.
 • Bedrijven zijn actief op zoek naar Apple developers; apps ontwikkelen voor bedrijven is een lucratieve bezigheid. Heel veel bedrijven zoeken dienstverleners die hun kunnen helpen bij het ontwikkelen van een app.
 • Als Apple developer kun je je eigen apps in de App Store zetten, waarna iedereen jouw app bij zich kan hebben!

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en zet je eerste stap om Apple developer te worden. Maak je eerste app – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download

 

Apple developer worden was vroeger moeilijk, maar tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger geworden. Wil je zelf Apple developer worden en je eigen apps kunnen maken? Dat is een kwestie van vier stappen. Voor de zekerheid: hoewel je binnen enkele minuten een Apple developer-account hebt aangemaakt, ben je er dan nog niet. Je moet leren om apps te kunnen maken voor iOS en andere Apple-platformen. Dat leer je niet in een paar uurtjes, wat men je ook belooft. Maar… een professionele Apple developer worden is een stuk eenvoudiger als je weet welke stappen je moet zetten.

Apple developer: zo word je het

Een Apple developer worden betekent dat je VIER stappen wilt zetten, in de juiste volgorde (dus na elkaar en niet door elkaar heen!). Inderdaad: vier stappen, in de juiste volgorde. Begin niet aan de volgende stap voordat je de vorige hebt afgerond; heel veel cursisten lopen vast omdat ze aan de volgende stap beginnen terwijl ze nog niet klaar zijn met de vorige – zelf leren een app ontwikkelen wordt dan frustrerend en dat is absoluut niet nodig. Dus: begin pas met stap 2 als je stap 1 hebt afgerond!

 1. De eerste stap als Apple developer is Xcode downloaden. Xcode is een gratis applicatie voor je Mac, waarmee je zelf apps kunt ontwikkelen voor iPhone, iPad, MacOS, Apple TV en Apple Watch. Je kunt Xcode downloaden uit de Mac App Store. Inderdaad: je hebt een Mac nodig – er bestaat geen Windows-versie van Xcode en die staat ook niet op de planning.
 2. Als Apple developer kom je tegenwoordig niet meer heen om Swift, de nieuwe programmeertaal om apps te ontwikkelen voor iOS en MacOS. Swift is niet moeilijk om te leren. Belangrijk is dat je ook hier weer de juiste volgorde aanhoudt. Als je Swift wilt leren en als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, doe dat dan in deze volgorde en wijk daar niet van af!
  1. Datatypes, variabelen en constanten
  2. Logische vergelijkingen (true en false)
  3. Lussen
  4. Functies
  5. Optionals
  6. Structs en Classes
  7. Enums
 3. Alle Apple developers leren zich aan een paar belangrijke conventies te houden:
  • Protocollen
  • Delegatie
  • MVC
 4. Na de stappen 1 tot en met 3 ben je toe aan het echte werk: apps maken met de elementen uit UIKit, het framework waarmee je buttons, labels, sliders en al die andere app-onderdelen kunt maken.

Vier stappen dus, in deze volgorde. Als je deze vier stappen hebt doorgewerkt, kun je aan de slag als Apple developer en ben je in staat om je eigen apps te bouwen!

Voor elke stap kun je informatie vinden, bijvoorbeeld op de iOS Academie (www.iosacademie.nl), YouTube (ook de iOS Academie heeft daar een kanaal) en uiteraard op Google.

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en zet je eerste stap om Apple developer te worden. Maak je eerste app – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download