Apps maken

apps maken

Apps maken – iets voor nerds en computer-geeks? Dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig niet meer. Apps maken is, door alle Nederlandstalige boeken en video’s die inmiddels beschikbaar zijn, voor iedereen bereikbaar geworden. Niet alleen is het leuk om te doen, je leert er veel van en het biedt nieuwe carrièrekansen!

 • Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar mensen om te helpen met apps maken. Er komen tienduizenden vacatures binnen je bereik.
 • Apps maken voor bedrijven is een winstgevende bezigheid voor ZZP-ers; heel veel bedrijven zijn op zoek naar dienstverleners die heb daarbij kunnen helpen.
 • Heb je er wel eens over nagedacht om apps te maken voor bijvoorbeeld je vereniging of sportclub? Een leukere motivatie om apps te maken is er niet!
 • Of wat dacht je ervan om apps te maken die je in de App Store zet, zodat anderen jouw app op hun iPhone kunnen meenemen!

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en maak je eerste echte app voor je iPhone – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download

Apps maken was vroeger een complex iets, maar tegenwoordig kunnen steeds meer mensen het zelf. Wil je ook leren apps maken? Dan hoef je slechts vier stappen te zetten. Let wel, apps maken leren doe je niet in een paar uurtjes; je zult er tijd en energie in moeten investeren. Maar het wordt een stuk eenvoudiger als je weet welke stappen je moet zetten.

Apps maken: zo leer je het

Zelf apps maken leren betekent dat je VIER stappen wilt zetten, in de juiste volgorde. Zet die stappen dus na elkaar en niet door elkaar heen! Inderdaad: het gaat om vier stappen, in de juiste volgorde. Dat laatste is echt heel belangrijk: begin pas aan de volgende stap als je de vorige hebt afgerond. Op de iOS Academie hebben we al veel gefrustreerde cursisten binnen zien komen; in alle gevallen waren ze bezig dingen te leren waar ze nog niet aan toe waren. Voorkom die frustraties als je zelf wilt leren apps maken: begin pas met stap 2 als je stap 1 hebt afgerond!

De vier stappen

 1. Apps maken voor je iPhone en iPad doe je met een speciale applicatie (voor de Mac): Xcode. Xcode is een gratis app voor je Mac, waarmee je zelf apps kunt maken voor iPhone, iPad, MacOS, Apple TV en Apple Watch. Je kunt Xcode downloaden uit de Mac App Store. Inderdaad: je hebt een Mac nodig – er bestaat geen Windows-versie van Xcode.
 2. Nadat je de Xcode-applicatie hebt leren kennen, begint je met programmeren. Dit doe je in Swift, de programmeertaal om apps te maken voor iOS en MacOS. Swift is een nieuwe programmeertaal en is niet moeilijk om te leren. Belangrijk is dat je ook hier weer de juiste volgorde aanhoudt. Als je Swift wilt leren en als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, doe dat dan in deze volgorde en wijk daar niet van af!
  1. Datatypes, variabelen en constanten
  2. Logische vergelijkingen (true en false)
  3. Lussen
  4. Functies
  5. Optionals
  6. Structs en Classes
  7. Enums
 3. Wil je apps maken voor het Apple-platform, dan betekent dit dat je je aan een paar belangrijke conventies wilt houden:
  • Protocollen
  • Delegatie
  • MVC
 4. Heb je de stappen 1 tot en met 3 afgerond? Dan ben je toe aan het echte werk: apps maken met elementen uit UIKit: buttons, labels, sliders, tabellen enzovoort.

Apps maken leren is dus een kwestie van vier stappen zetten, in de volgorde die hierboven staat. Ga per stap op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op de iOS Academie (www.iosacademie.nl), YouTube (ook de iOS Academie heeft daar een kanaal) en uiteraard op Google.

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en maak je eerste echte app voor je iPhone  – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download