Interactieve animaties met Xcode 8 en iOS 10

Swift 3 en iOS 10: interactieve animaties

De nieuwe UIViewPropertyAnimator-class in iOS 10 maakt het een stuk gemakkelijker om animaties te maken. In heel veel gevallen heb je de oorspronkelijke UIView.(animateWithDuration:)-methode niet meer nodig.

Met de animaties die je met UIViewPropertyAnimator maakt, kun je doen wat je wilt: je kunt ze automatisch laten uitvoeren, maar je kunt ze ook interactief maken, bijvoorbeeld door ze met een UISlider te besturen:

interactieve_animatie2

De Playground waarin dit wordt gedemonstreerd (let op: alleen voor Xcode 8!) staat hieronder. Hij bevat ook een handige extensie voor UIColor: een class-methode met de naam .random(), die een volledig willekeurige kleur retourneert.

In een recente LIVE Workshop-les hadden we het over deze UIColor-extensie: Adri: hier is je voorbeeldcode 😉

We doen alles in een Playground, zonder Storyboard. Vandaar dat we de viewcontroller inclusief alle gekleurde subviews en de UISlider met programmacode maken. Heb je een heel snelle Mac? Verander dan de inhoud van de constante aantalViews eens, bijvoorbeeld in 100…

De Playground-code

Zelf met Swift aan de slag?

De eBooks van de iOS Academie zijn uiteraard bijgewerkt voor de laatste versie van Swift. En als je de eBooks al hebt aangeschaft, zijn de updates levenslang gratis.

Klik hier voor meer informatie over de populaire serie eBooks: Apps bouwen met Swift.

serie-naast-elkaar-500px.png