Apps maken – wat voor computer heb je nodig?

Wil je iOS apps maken, dan heb je een Mac nodig, met daarop een recente versie van MacOS of OS X. Zolang je op je Mac dus een recente versie van MacOS of OS X kunt installeren, kun je hem gebruiken om apps te bouwen.

Het enige wat je daarnaast nog nodig hebt, is een recente versie van Xcode. Die kun je gratis downloaden uit de Mac App Store.

Mac: de minimum-eisen

In principe kun je al aan de slag met een MacBook Air met een 11-inch scherm. Ik raad je echter aan om een iets groter scherm (het liefst 13 inch, maar 15 inch is nog beter) te gebruiken. Je hebt dan genoeg werkruimte Zelf schrijf ik de meeste van mijn apps op een 15-inch MacBook Pro.

Als je een (te) klein scherm hebt, is het niet altijd nodig om een nieuwe MacBook aan te schaffen: je kunt altijd overwegen om een los scherm aan te sluiten.

Heb je nog geen Mac? Elke Mac waarop je een recente versie van MacOS kunt installeren, is voldoende. Het hoeft dus niet per se een splinternieuwe Mac te zijn – Macs die vijf jaar of jonger zijn, werken in ieder geval al prima en vaak kun je zelfs met nog wat oudere Macs prima vooruit.

Je hebt geen iPhone nodig om apps voor iPhone te kunnen maken. Bij Xcode wordt een speciale applicatie meegeleverd, de Simulator. Deze applicatie kan, zoals de naam al aangeeft, een iPhone, iPad of Apple Watch simuleren. Let wel, het gaat hier om een simulator, die een iPhone nabootst. Als je je app op een echte iPhone uitvoert, kan hij zich dus wat anders gedragen. Apps maken en testen gaat echter prima met alleen Xcode en de Simulator.

Wanneer je geen Mac hebt maar wel een iPad, kun je met de app Swift Playgrounds oefenen met de programmeertaal Swift. Je kunt je iPad echter niet gebruiken om complete apps te ontwikkelen.