Wat is een IBOutlet?

Een IBOutlet (afkorting van [Interface Builder](http://www.iosacademie.nl/blog/knowledge-base/wat-is-interface-builder/ “Wat is Interface Builder?”) Outlet) is een manier om in [Xcode](http://www.iosacademie.nl/blog/knowledge-base/wat-is-xcode/ “Wat is Xcode?”) een verbinding tot stand te brengen tussen een element uit het Storyboard (een button, [label](http://www.iosacademie.nl/blog/knowledge-base/wat-is-een-uilabel/), table enzovoort) en een property. Via IBOutlets kunnen onderdelen van een app die in het [Storyboard](http://www.iosacademie.nl/blog/knowledge-base/wat-is-het-storyboard/) zijn ontworpen, vanuit programmacode worden gewijzigd.

Om een verbinding te maken tussen een element op het [Storyboard](http://www.iosacademie.nl/blog/knowledge-base/wat-is-het-storyboard/ “Wat is het Storyboard?”) en je programmacode, sleep je met de rechtermuisknop ingedrukt van het element naar de gewenste plek in je programmacode. (Met de Assistant Editor kun je zowel het Storyboard als je programmacode tegelijkertijd laten tonen.) Zodra je de muisknop loslaat, kun je de naam van de nieuwe property opgeven. Vóór deze property verschijnt de tekst _@IBOutlet_, waardoor Xcode weet dat de property een verbinding tussen het Storyboard en je programmacode is.

De eerste twee letters van het woord IBOutlet, IB, vormen de afkorting van [Interface Builder](http://www.iosacademie.nl/blog/knowledge-base/wat-is-interface-builder/ “Wat is Interface Builder?”).

Related entries