Xcode sneller maken: drie tips

Xcode tips

Als je regelmatig met Xcode werkt, merk je dat het af en toe best wel wat sneller mag. Vandaar dat ik de beste tips even voor je op een rijtje heb gezet. Hiermee kun je Xcode sneller maken; minimaal 10% maar zelfs nog meer als je Mac geen SSD bevat.

Tip 1: Start de Simulator maar één keer

Het starten van de Simulator kost relatief veel tijd. Je kunt een enorme hoop tijd besparen als je de Xcode Simulator niet telkens afsluit nadat je een app hebt getest. Schakel in plaats daarvan terug naar Xcode (bijvoorbeeld met ⌘ Tab) en ‘stop’ de app in de Simulator door op de ‘Stoppen’-knop te klikken of door op ⌘. (‘command punt’) te drukken.

Tip 2: Laat de ‘standaardregels’ in een Playground staan

Ook Playgrounds kosten wat tijd om ‘op te starten’. Dat opstarten gaat, hoe vreemd het ook klinkt, sneller als je de drie regels die aan het begin van elke Playground staan, gewoon laat voor wat ze zijn.

Tip 3: Xcode sneller maken door Spotlight aan te passen

Twee van de mappen waar Xcode voortdurend nieuwe bestanden in plaatst zijn, ~/Library/Developer en ~/Library/Caches. In dit artikel op LinkedIn heeft Jacec Suliga getest hoeveel verschil het maakt als je die twee mappen niet door Spotlight laat indexeren: Je kunt Xcode sneller maken door deze twee mappen ‘uit te sluiten’, maar liefst 10%. De snelheidswinst is zelfs nog groter als je Mac geen SSD heeft.

Om de mappen niet langer door Spotlight te laten indexeren, start je Systeemvoorkeuren en kies je Spotlight. Klik daarna op de Privacy-tab. Je ziet dan een venster zoals het volgende (bij jou staan daar uiteraard andere mappen):

Xcode sneller maken door Spotlight aan te passen

Aan deze lijst wil je twee mappen toevoegen: ~/Library/Developer en ~/Library/Caches. Beide mappen staan in de Bibliotheek-map. Deze map is echter onzichtbaar: om de inhoud ervan aan de Spotlight Privacy-lijst te kunnen toevoegen, moet je een trucje gebruiken.

  1. Open, terwijl je de Spotlight Privacy-lijst op het scherm hebt staan, een Finder-venster.
  2. Kies, in de Finder, ⌥ ingedrukt en het Ga-menu. Houd nu de ⌥-toets ingedrukt en je ziet dat er een optie bijkomt: Bibliotheek. Klik hierop, waarna de inhoud van de Bibliotheek-map wordt getoond.
  3. Sleep de mappen Developer en Caches uit de Bibliotheek-map naar de Spotlight Privacy-lijst.

Vanaf dit moment worden deze mappen niet meer door Spotlight geïndexeerd, wat je in de praktijk meteen merkt: Xcode is een stuk sneller!