Zelf een app maken: zo werkt het

Zelf een app maken

Zelf een app maken is allang niet meer iets wat voor experts is weggelegd. Geen wonder dat steeds meer mensen spelen met het idee om zelf apps te gaan maken, want als je eenmaal apps kunt maken, biedt dat enorme kansen:

 • In Nederland alleen al zijn er duizenden vacatures voor mensen die apps kunnen maken.
 • Ben je ZZP-er? Zelf een app maken is voor veel bedrijven niet weggelegd, dus ze zijn op zoek naar ontwikkelaars om hen te helpen. Sterker nog: bedrijven zitten er werkelijk om te springen.
 • Niets is leuker dan zelf een app maken en die in de App Store zetten, zodat anderen jouw zelfgemaakte app op hun iPhone hebben staan!

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is zelf een app maken niet alleen weggelegd voor mensen met een hogeschool-opleiding. Leren zelf een app maken is een kwestie van vier stappen zetten. Let op: je leeft NIET in een paar uurtjes zelf een app maken – daarvoor zul je tijd en moeite moeten investeren. Maar… het wordt een stuk eenvoudiger als je weet welke stappen je moet zetten.

Maak je eerste app!

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en leer meteen zelf een app maken voor je iPhone – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download

Zo leer je zelf een app maken

Het aller belangrijkste: leren zelf een app maken betekent dat je VIER stappen wilt zetten, in de juiste volgorde (dus na elkaar). Heel veel cursisten lopen vast omdat ze aan de volgende stap beginnen terwijl ze nog niet klaar zijn met de vorige – zelf een app maken wordt dan een frustrerende bezigheid. Dus: begin pas met stap 2 als je stap 1 hebt afgerond!

 1. Leer Xcode. Xcode is een gratis app voor je Mac, waarmee je zelf apps kunt maken voor iPhone, iPad, MacOS, Apple TV en Apple Watch. Xcode is gratis en je kunt het downloaden uit de Mac App Store. Inderdaad: je hebt een Mac nodig – er bestaat geen Windows-versie van Xcode.
 2. Leer Swift, de programmeertaal om apps te maken voor iOS en MacOS. Swift is een nieuwe programmeertaal en is niet moeilijk om te leren. Belangrijk is dat je ook hier weer de juiste volgorde aanhoudt. Als je Swift wilt leren en als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, doe dat dan in deze volgorde:
  1. Datatypes, variabelen en constanten
  2. Logische vergelijkingen (true en false)
  3. Lussen
  4. Functies
  5. Optionals
  6. Structs en Classes
  7. Enums
 3. Leer de belangrijkste conventies die je moet kennen om met het Apple-platform te kunnen werken:
  • Protocollen
  • Delegatie
  • MVC
 4. Ga aan de slag met UIKit, het framework waarmee je buttons, labels, sliders en al die andere app-onderdelen kunt maken.

Vier stappen dus, in deze volgorde. Ga per stap op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op de iOS Academie (www.iosacademie.nl), YouTube (ook de iOS Academie heeft daar een kanaal) en uiteraard op Google.

Maak je eerste app!

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en leer meteen zelf een app maken voor je iPhone – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download