App maken: ook jij kunt het leren!

 

de iOS Academie Forums

Forums - Producten van de iOS Academie - Het eBook: Apps bouwen met Swift: Het boek...mijn ervaringen

Bart  Op de eerste vier stappen van zijn/haar studiekaart scoort Bart 36%. Klokje10 feb 2015, 18:53
Avatar
Avatar
Berichten:17


De afgelopen week heb ik intensief actief geweest met het boek. Programmeren voor iOS heeft me altijd al wat aangesproken maar het is er nooit echt van gekomen. Weliswaar heb ik ooit ervaring opgedaan met Visual Basic 4. Het begon toen ook met een Nederlandstalig boek.

Ik moet best wel zeggen dat na dat Visual Basic boekje ik behoorlijk in staat was om apps te schrijven. Het lukte behoorlijk en zelfs als ik ergens vastzat dan bracht het boek me altijd wel ergens raad. Ik heb zelf een paar succesvolle utilities geschreven in die periode voor Windows.

Maar toen werd ik een switcher...Visual Basic is niet beschikbaar voor OS X, laat staan iOS. En Xcode is toch wel een andere manier van werken. RealBasic (nu: Xojo) heb ik nog een tijdje geprobeerd aangezien deze nauw verwand was met Visual Basic. Spijtig genoeg heb ik de laatste jaren door tijdgebrek niets meer aan mijn programmeer-ontwikkeling gedaan.

Maar nu Swift. Roelf doet de belofte dat je na zijn boek kan programmeren. Maar kan hij die belofte nakomen?

Het eerste hoofdstuk is alleszins veel belovend! Je leert de Xcode omgeving wat kennen en ja zelfs een layout van een eventuele app wordt aangemaakt. Meer niet...maar dat is alleszins voldoende om je leergierig te maken. Het smaakt meteen naar meer.

Nadien wordt PlayGround wat uitgelegd en deze omgeving is ideaal geschikt om wat snelle programmacode uit te testen. In het begin is het inderdaad leuk. Je leert de nog eenvoudige methodes zoals (variabelen, constanten, vergelijkingen, lussen,...) Maar die PlayGround begint na een tijd behoorlijk te vervelen.

Ik begrijp best dat je eerst de taal 'Swift' machtig moet zijn. Maar mijn allereerste boekje over Visual Basic bouwde alles gelijkmatig op. Je leerde de taal maar ondertussen was je ook al bezig om de UI omgeving te bouwen. En dat is iets wat ik mis in dit boek. Het blijft maar steeds in die PlayGround zitten. Het had leuker en uitdagender geweest om ook gelijktijdig een user interface te ontwerpen met interactieve knopjes. Daar doen we het toch voor, niet?

De Cabrio app had veel leuker geweest moest dit ook echt visueel interactief zou zijn gemaakt. Zo krijg je de taal onder de knie terwijl je ook met het Storyboard actief aan de slag bent.

Hoofdstuk 9, de variabelen is een grote brok! In het begin gaat het nog maar na een tijd krijg je toch wel behoorlijk veel informatie te verwerken. Die laatste stukken van dat hoofdstuk hebben me echt kopzorgen bezorgd. Het is best moeilijk...maar toch begrijp ik (bijna) alles. Het is vreemd om uit te leggen. Soms ga ik wel eens terug om de correcte syntaxis op te zoeken. Maar ik weet wat de mogelijkheden zijn om iets te bereiken en ik weet waar en hoe ik het terug moet opzoeken in het boek. Als ik meer zou programmeren dan zou die syntaxis binnenkort geen geheimen meer voor me krijgen.

Na hoofdstuk 9 ging het terug wat vlotter maar we gebruiken nog steeds die verrekte PlayGrounds. Toegegeven je bereikt er op korte tijd veel mee maar je blijft op je honger zitten. Ondertussen merk je dat het boek maar dunner en dunner wordt en je hebt nog niets gedaan.

Hoofdstuk 13. Normaal is 13 een ongeluksgetal maar in mijn geval was het een geluksnummer. Eindelijk gaan we een UI-app ontwikkelen. Het eerste voorbeeld is zeer eenvoudig en je krijgt toch een deja-vue gevoel met het eerste hoofdstuk. Nadien worden er wel wat aanpassingen aan de app gedaan en al snel ben ik de draad wat verloren. Vreemd eigenlijk want de rest van het boek ging eigenlijk best wel goed.

Ik heb zowat het gevoel dat ik de Storyboard eigenlijk nog niet voldoende onder de knie heb. Eenvoudige zaken zoals de verbindingen maken tussen objecten en de class mogen logisch lijken. Ik vind het nogal vreemd. Als ik een label plaats op een View (object) dan ga ik ervanuit dat deze meteen beschikbaar is in zijn Class. Met Visual Basic kon je een object ergens plaatsen en deze meteen oproepen in een willekeurige programmacode. Nu moet ik beginnen met koppelen?!

Waarschijnlijk als ik de komende dagen hier wat meer inspanningen op doet dan zal het me wel lukken, althans dat hoop ik. Maar toch mis ik wat meer (eenvoudige) voorbeelden van apps in het boek.

Waarom hebben we bijvoorbeeld in de loop van het boek eens geen app gemaakt met bijvoorbeeld twee invulvelden waarna je met een drukknop die informatie ophaalt en er iets mee doet. Op die manier leerde je de nodige Swift taal ook en was je al bezig met het ontwerpen.

Nu het boek uit is...heb ik de indruk dat de Swift taal voor mij veel duidelijker is dan ooit tevoren. Ik begrijp nog steeds niet alles maar het lukt behoorlijk wel. Het boek heeft me wel in de steek gelaten om grafisch aan de slag te gaan en het Storyboard heeft nog teveel geheimen voor me.

Reageer

Goed advies! 3 personen vinden dit goed advies.
Leuk! 1 persoon vindt vindt dit leuk.