Waarom nog geen Swift?

./images/user/0000005-0000001-060567800.png

Heb je al met de nieuwe programmeertaal Swift gewerkt? In dat geval vraag je je misschien af waarom je op de iOS Academie nog geen artikelen of cursussen aantreft over deze nieuwe, elegante programmeertaal.

De reden daarvoor is eenvoudig. Bij de introductie van Swift in juni, tijdens de World Wide Developers Conference, was al duidelijk dat Swift nog niet 'definitief' is: er verschijnen voortdurend nieuwe versies (versie 5 werd gisteren geïntroduceerd). Niet alleen worden er in deze versies bugs gerepareerd, ook worden er nog wijzigingen aangebracht in de syntax van de programmeertaal.

Bij Apple zijn ze dus nog druk aan het ontwikkelen en dat betekent dat materiaal dat ik vandaag schrijf, morgen alweer verouderd kan zijn. Kortom: ik wacht nog heel even. Vanaf het moment dat duidelijk is dat er aan de structuur van Swift niets meer verandert, zie je de eerste video's vanzelf hier op de iOS Academie (en op YouTube uiteraard) verschijnen. En uiteraard wordt dan ook stap 2 ("Objective-C en Foundation") aangepast.

Is het aan te raden om zelf al met Swift aan de gang te gaan? Mijn antwoord op die vraag: "Nee, ik zou het nog niet doen". Objective-C is op dit moment nog de veiligste route. Wacht nog even met Swift totdat de nieuwe versie van Xcode (versie 6) is verschenen; in de herfst van dit jaar. En maak je geen zorgen: je bestaande Objective-C code blijft gewoon bruikbaar en kun je straks prima combineren met de nieuwe Swift-code.

Heb je toch al wat vragen over Swift? Geen probleem; ik beantwoord ze graag. Stel ze hieronder, of in het forum.