App ontwikkelen voor je iPhone en iPad

App ontwikkelen voor je iPhone of iPad

App ontwikkelen – iets dat alleen experts kunnen? Dat was vroeger misschien zo, maar dankzij Nederlandstalige boeken, video’s en cursusmateriaal, kun jij nu ook leren om je eigen app te ontwikkelen.

De kansen

Je eigen app ontwikkelen is leuk om te doen, leerzaam en kansrijk:

 • Kun je een app ontwikkelen, dan ben je opeens veelgevraagd als medewerker: er zijn tienduizenden vacatures voor app-ontwikkelaars.
 • Een app ontwikkelen voor bedrijven is een lucratieve bezigheid als je een ZZP-er bent. Heel veel bedrijven zoeken dienstverleners die hun kunnen helpen bij het ontwikkelen van een app.
 • Niets is dankbaarder dan een app ontwikkelen voor jezelf of voor bijvoorbeeld je vereniging of sportclub.
 • En als laatste, maar zeker niet het minst belangrijkst: een app ontwikkelen en die in de App Store zetten, waarna iedereen jouw app bij zich kan hebben!

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en ontwikkel je eerste echte app – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download

Een app ontwikkelen was vroeger ingewikkeld, maar tegenwoordig kunnen steeds meer mensen het zelf. Wil je leren hoe je een app ontwikkelt voor je iPhone of iPad? Dat is een kwestie van vier stappen. Voor de zekerheid: je leert dit niet in een paar uurtjes, wat men je ook belooft. Maar… leren hoe je zelf apps maakt voor iPhone of iPad wordt een stuk eenvoudiger als je weet welke stappen je moet zetten.

App ontwikkelen: zo leer je het

Leren zelf een app ontwikkelen betekent dat je VIER stappen wilt zetten, in de juiste volgorde (dus na elkaar en niet door elkaar heen!). Inderdaad: vier stappen, in de juiste volgorde. Begin niet aan de volgende stap voordat je de vorige hebt afgerond; heel veel cursisten lopen vast omdat ze aan de volgende stap beginnen terwijl ze nog niet klaar zijn met de vorige – zelf leren een app ontwikkelen wordt dan frustrerend en dat is absoluut niet nodig. Dus: begin pas met stap 2 als je stap 1 hebt afgerond!

 1. Een app ontwikkelen voor je iPhone en iPad doe je met Xcode. Xcode is een gratis applicatie voor je Mac, waarmee je zelf apps kunt ontwikkelen voor iPhone, iPad, MacOS, Apple TV en Apple Watch. Je kunt Xcode downloaden uit de Mac App Store. Inderdaad: je hebt een Mac nodig – er bestaat geen Windows-versie van Xcode en die staat ook niet op de planning.
 2. Je app ontwikkelen doe je door code te schrijven in Swift, de programmeertaal om apps te ontwikkelen voor iOS en MacOS. Swift is een nieuwe programmeertaal en is niet moeilijk om te leren. Belangrijk is dat je ook hier weer de juiste volgorde aanhoudt. Als je Swift wilt leren en als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, doe dat dan in deze volgorde en wijk daar niet van af!
  1. Datatypes, variabelen en constanten
  2. Logische vergelijkingen (true en false)
  3. Lussen
  4. Functies
  5. Optionals
  6. Structs en Classes
  7. Enums
 3. Een app maken voor het Apple-platform betekent dat je je aan een paar belangrijke conventies wilt houden:
  • Protocollen
  • Delegatie
  • MVC
 4. Na de stappen 1 tot en met 3 ben je toe aan het echte werk: je app maken met de elementen uit UIKit, het framework waarmee je buttons, labels, sliders en al die andere app-onderdelen kunt maken.

Vier stappen dus, in deze volgorde. Voor elke stap kun je informatie vinden, bijvoorbeeld op de iOS Academie (www.iosacademie.nl), YouTube (ook de iOS Academie heeft daar een kanaal) en uiteraard op Google.

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en ontwikkel je eerste echte app – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download