Een app op je iPhone installeren met Xcode

Xcode: je werkplek om apps te maken

Met de nieuwste versie van Xcode kun je apps op je iPhone of iPad installeren, zodat je ze nog beter kunt testen. Hiervoor hoef je geen betaald developers-account (meer) te hebben: het enige dat je nodig hebt is een AppleID en een iPhone of iPad waarop ten minste iOS 9 is geïnstalleerd. In dit artikel zie je wat je moet doen om een app die je met Xcode hebt gemaakt, op je iPhone (of iPad) te installeren.

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids. Leer je eerste echte app maken met Xcode – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download

 

Stap 1: een app maken

Maak of laad een app in Xcode. Als je geen app hebt, kun je het voorbeeldproject Demo gebruiken: klik hier om het te downloaden.

Stap 2: je iPhone aansluiten

Ontgrendel je iPhone en sluit hem vervolgens op je Mac aan. Als je je iPhone nog nooit eerder op je Mac hebt aangesloten, verschijnt op het scherm van je iPhone de volgende melding:

Kies Vertrouw, zodat je Mac vanaf nu toegang heeft tot deze iPhone.

Stap 3: je iPhone in Xcode als target selecteren

Ga naar Xcode en zorg dat, in de Target-lijst (bovenaan op het scherm, zie de afbeelding hieronder), je iPhone is geselecteerd. Aan het zwarte symbool vóór iPhone zie je dat het om een echte iPhone gaat en niet om een Simulator-versie.

Stap 4: je iPhone als test-apparaat configureren

Om je iPhone te kunnen gebruiken als test-apparaat voor je eigen apps, moet je er een zogenaamd provisioning profile op laten installeren: een ‘digitale handtekening’. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Zorg dat het Navigator-paneel is geopend (druk op ⌘1) en selecteer de eerste optie, Demo.

In de volgende afbeelding zie je het (bovenste gedeelte van) Editor-scherm van de app. Zorg dat, net als in de afbeelding de eerste tab is geselecteerd: General.

Zoals je aan het waarschuwingssymbool (het gele driehoekje) kunt zien, is er iets niet helemaal in orde: de melding No matching provisioning profiles found geeft aan dat er geen ‘digitale handtekeningen’ zijn. Tijd om er eentje te maken: hiervoor gebruik je je AppleID.

Klik op de Fix Issue-knop die je onder de melding ziet staan. Na enkele ogenblikken verschijnt een pop-up:

Klik op Add…:

Vul je AppleID-gegevens in en klik op Add. Nadat Xcode je gegevens heeft gecontroleerd, verschijnen de volgende twee schermen:

Zodra je in het laatste scherm op Choose hebt geklikt, wordt je digitale handtekening toegevoegd. In de Editor zie je het resultaat: de foutmelding is verdwenen.

Stap 5: de app op je iPhone installeren

Nu je de digitale handtekening aan Xcode hebt toegevoegd, kun je de app op je iPhone installeren. Kies in Xcode ProductRun, of druk op ⌘R.

Omdat dit de eerste keer is dat je een eigen app op je iPhone installeert, kan het gebeuren dat nog niet alles meteen werkt en dat het onderstaande scherm verschijnt. De beveiliging van de iPhone heeft een ‘vreemde’ applicatie gesignaleerd en de startprocedure afgebroken.

Het verwarrende is dat de app wél op de iPhone is geïnstalleerd, zoals je hieronder kunt zien.

Meer informatie over dit beveiligingsprobleem krijg je als je probeert om de app vanaf je iPhone te starten: de iPhone heeft een app van een ‘niet-vertrouwde ontwikkelaar’ aangetroffen. Met de melding ‘U kunt dit wijzigen in instellingen’ kom je echter niet veel verder…

Ga, in het Instellingen-scherm van je iPhone, naar Algemeen. Scroll naar beneden en kies de optie Profiel, waarna een scherm verschijnt dat lijkt op het scherm hieronder. Op dat scherm zie je je eigen AppleID staan (in plaats van de zwarte balk).

Raak de tabelrij met je AppleID aan:

Kies Vertrouw:

Door nogmaals Vertrouw te kiezen, geef je aan dat alle apps die door dit AppleID worden geïnstalleerd, betrouwbaar zijn en mogen worden uitgevoerd.

Klaar!

Vanaf nu kan je app op de iPhone worden gestart, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien: ga terug naar Xcode en kies opnieuw ProductRun of druk op ⌘R. Telkens als je ergens op het scherm van je iPhone tikt, verschijnt daar een balletje dat wordt geanimeerd.

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids. Leer je eerste echte app maken – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download