iOS Academie Nieuwsbrief: 24 februari

iOS Academie Nieuwsbrief

Leden van de iOS Academie ontvangen elk weekend de iOS Academie Nieuwsbrief met het laatste nieuws over Swift en iOS app-ontwikkeling, site-updates, tips en aanbiedingen. Wil je deze nieuwsbrief ook elke week ontvangen? Klik dan hier om je gratis aan te melden.

In deze Nieuwsbrief:

  • In maart verschijnt Swift 3.1
  • In het najaar: Swift 4
  • iOS Academie Blog: De nieuwe artikelen van deze week
  • Nieuw en bijgewerkt: videolessen
  • Kennismaken met… Vlasta en Kim

In maart verschijnt Swift 3.1

Heb je de beta-versie van Xcode 8.3 geïnstalleerd? Dan weet je dat Swift 3.1 onderweg is; naar verwachting wordt Xcode 8.3 in maart uitgebracht en is Swift 3.1 een feit.

Het goede nieuws, en voor de eerste keer bij een nieuwe versie van Swift (voor zover ik me kan herinneren): je huidige Swift 3-code blijft gewoon werken!

Het minder goede nieuws: als je nog code hebt die in versie 2 van Swift is geschreven, zul je die nu moeten aanpassen. Vanaf Xcode 8.3 werkt die code namelijk definitief niet meer.

In het najaar: Swift 4

In het najaar van 2017 komt Swift 4 beschikbaar – naar alle waarschijnlijkheid bij de officiële introductie van iOS 11. Een paar belangrijke wijzigingen zijn nu al bekend:

  • In principe blijft je Swift 3-code gewoon werken. Nieuwe en gewijzigde onderdelen kun je in Swift 4 ‘aanzetten’ als je dat wilt, waarbij Xcode je waarschuwt dat je dan (soms) wat oudere code moet ‘upgraden’. Je hebt echter zelf de keuze of je die nieuwe Swift-onderdelen ook daadwerkelijk wilt gebruiken.
  • Het datatype String gaat op de schop: het gedoe met die .characters-property verdwijnt en String wordt weer een ‘gewone’ verzameling van tekens. Wat dat betreft gaan we dus terug naar versie 1 van Swift, waarin een String ook een verzameling tekens was.
  • Het wordt vermoedelijk eenvoudiger om bijbehorende waarden (‘associated values’) te gebruiken: constructies als if case let heb je waarschijnlijk niet meer nodig.

iOS Academie Blog: De nieuwe artikelen van deze week

Op het blog van de iOS Academie zijn deze week de volgende artikelen gepost:

Nieuw en bijgewerkt: video-lessen

In de videocursus iOS Apps bouwen met Swift Module 2 – UIKit en Auto Layout is deze week de volgende les verschenen:

  • Les 16 – Als tabellen niet toereikend zijn: Collection Views

Heb je deze cursus aangeschaft? Je vindt deze nieuwe les dan op je cursuspagina.

Klik hier voor meer informatie over de iOS Apps bouwen met Swift-cursussen

Kennismaken met… Vlasta en Kim

Deze week stelden Vlaste en Kim zich voor op het forum van de iOS Academie.

Vlasta, afkomstig uit het voormalige Joegoslavië, woont en werkt in Den Haag. Hij heeft nog niet zoveel ervaring met programmeren , maar wel met web design. En nu is de wereld van Swift aan de beurt!

Klik hier om kennis te maken met Vlasta.

Kim houdt van motorrijden en hardlopen. Ze werkt in de ICT, maar heeft nog niet eerder geprogrammeerd – daarvoor is het nu de hoogste tijd! Ze heeft nog overwogen om eerst met Objective-C aan de gang te gaan, vindt dat Swift meer voordelen biedt – ondanks het feit dat het nog niet voor Android geschikt is.

Klik hier om met Kim kennis te maken.