Swift download: zo doe je dat

Swift download je door Xcode te installeren

Swift download je automatisch als je Xcode installeert. Xcode is de (gratis) applicatie voor je Mac waarmee je apps kunt maken voor Apple-platformen zoals iPhone en iPad.

Je Swift download via Xcode – en dan?

Met Xcode en de programmeertaal Swift kun je apps maken voor iPhone en iPad. Dat is leuk om te doen, maar ook leerzaam en kansrijk:

 • Als je apps met Swift kunt maken, ben je opeens een veelgevraagde kandidaat bij sollicaties: er zijn tienduizenden vacatures voor mensen die met Swift apps kunnen maken.
 • Bedrijven zijn actief op zoek naar Swift-ontwikkelaars; apps ontwikkelen voor bedrijven is een lucratieve bezigheid. Heel veel bedrijven zoeken dienstverleners die hun kunnen helpen bij het ontwikkelen van een app in Swift.
 • Als Swift-ontwikkelaar kun je je eigen apps in de App Store zetten, waarna iedereen jouw app bij zich kan hebben!

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en leer werken met Xcode – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download

Zo leer je Swift

Swift leren is niet echt moeilijk, maar tegenwoordig is het zelfs nog een stuk eenvoudiger geworden. Nadat je Xcode hebt opgehaald en daarmee dus automatisch Swift download, leer je Swift (en apps maken voor Apple-platforms zoals iOS) het snelst als je VIER stappen zetten, in de juiste volgorde (dus na elkaar en niet door elkaar heen!). Inderdaad: vier stappen, in de juiste volgorde. Begin niet aan de volgende stap voordat je de vorige hebt afgerond; heel veel cursisten lopen vast omdat ze aan de volgende stap beginnen terwijl ze nog niet klaar zijn met de vorige – zelf Swift leren wordt dan frustrerend en dat is absoluut niet nodig. Dus: begin pas met stap 2 als je stap 1 hebt afgerond!

De vier stappen

 1. De eerste stap is natuurlijk Xcode downloaden. Er bestaat niet zoiets als een aparte Swift-download: je krijgt Swift er automatisch bij als je Xcode download en installeert.
  Xcode is een gratis applicatie voor je Mac, waarmee je zelf apps kunt ontwikkelen voor iPhone, iPad, MacOS, Apple TV en Apple Watch. Je kunt Xcode downloaden uit de Mac App Store. Inderdaad: je hebt een Mac nodig – er bestaat geen Windows-versie van Xcode en die staat ook niet op de planning.
 2. Als Swift-ontwikkelaar werk je met een heel moderne programmeertaal, die niet moeilijk is om te leren. Belangrijk is dat je ook hier weer de juiste volgorde aanhoudt. Als je Swift wilt leren en als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd, doe dat dan in deze volgorde en wijk daar niet van af!
  1. Datatypes, variabelen en constanten
  2. Logische vergelijkingen (true en false)
  3. Lussen
  4. Functies
  5. Optionals
  6. Structs en Classes
  7. Enums
 3. Alle Swift-ontwikkelaars die voor het Apple-platform apps willen ontwikkelen, leren zich aan een paar belangrijke conventies te houden:
  • Protocollen
  • Delegatie
  • MVC
 4. Na de stappen 1 tot en met 3 ben je toe aan het echte werk: apps maken met Swift en met de elementen uit UIKit, het framework waarmee je buttons, labels, sliders en al die andere app-onderdelen kunt maken.

Vier stappen dus, in deze volgorde. Als je Swift download via je Xcode-installatie en deze vier stappen hebt doorgewerkt, kun je aan de slag met Swift en ben je in staat om je eigen apps te bouwen!

Voor elke stap kun je informatie vinden, bijvoorbeeld op de iOS Academie (www.iosacademie.nl), YouTube (ook de iOS Academie heeft daar een kanaal) en uiteraard op Google.

Meer leren?

Maak je eerste app met Xcode - De Startersgids van de iOS Academie

Download nu je GRATIS Startersgids en leer werken met Xcode – ook als je nog nooit eerder hebt geprogrammeerd!

Download